Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Συμπτώματα και αίτια στον καρκίνο του προστάτη

Αίτια δημιουργίας του καρκίνου του προστάτη συμπτώματα που προκαλεί

συμπτώματα αίτια καρκίνο προστάτη γενετική διατροφή ιοί φάρμακαΣυμπτώματα και αίτια στον καρκίνο του προστάτη- Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα όπως εκείνα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δηλαδή τη συχνή ούρηση, τη νυκτουρία, τη δυσκολία στην έναρξη και διατήρηση μίας σταθερής ροής των ούρων, την αιματουρία και πολλά άλλα.
- Ο καρκίνος του προστάτη εμπλέκεται στη δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος διότι, ως γνωστό, ο αδένας περιβάλλει την ουρήθρα, προστατική ουρήθρα. Στο επίπεδο της προστατικής ουρήθρας βρίσκεται το σπερματικό λοφίδιο, από το οποίο εκφέρεται το σπέρμα και μαζί με εκκρίσεις του αδένα που περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο του σπέρματος, στον καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, απόδοση, ακόμα και δυσκολία επίτευξης στύσης με επακόλουθη επώδυνη εκσπερμάτιση ή και αιμοσπερμία.
- Στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε, συνεπεία της επέκτασης αυτής, να προκαλούνται επιπλέον συμπτώματα και σε άλλα όργανα. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος των οστών, συνήθως της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνη ή και των θωρακικών πλευρών. Στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του νωτιαίου μυελού προκαλώντας έτσι αδυναμία ή λοιπές παθολογικές καταστάσεις των κάτω άκρων, ακράτεια ούρων, κοπράνων και άλλα.

Αιτίες

Τα αίτια δημιουργίας του καρκίνου του προστάτη παραμένουν άγνωστα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, δηλαδή αυξάνονται οι πιθανότητες αναπτύξεως του καρκίνου όσο ο άντρας "μεγαλώνει", καθώς και το οικογενειακό ιστορικό.
Η μέση ηλικία διάγνωσης στατιστικά είναι περίπου τα 65 έτη ζωής, ωστόσο πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου που θα πρέπει να διενεργείται.
Από  μελέτες σε χώρες όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Σουηδία και σε άλλες, άντρες ηλικίας 50 ετών που απεβίωσαν από άλλα αίτια, ανευρέθη καρκίνος του προστάτη σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και σε άντρες ηλικίας 70 ετών σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
Επίσης, σε οικογένεια που ένας άντρας πάσχει από καρκίνο του προστάτη τότε τα υπόλοιπα άρρενα μέλη παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με τους άντρες εκείνους χωρίς καρκίνο του προστάτη στην οικογένειά τους. Σε πιο ειδικές γραμμές ο άντρας που έχει αδελφό προσβληθέντα από καρκίνο του προστάτη βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το να έχει πατέρα με καρκίνο του προστάτη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο άντρας θα πρέπει να εξετάζεται από την ηλικία των 40 ετών ετησίως από τον Ουρολόγο.

Γενετική

Το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως έχει παρατηρηθεί σε κάποιες φυλές και σε ορισμένες οικογένειες . Δεν έχει ενοχοποιηθεί κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο αποκλειστικά αλλά έχουν συσχετιστεί πολλά και διαφορετικού τύπου. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού στις γυναίκες, ενώ εμπλέκονται και στον καρκίνο του προστάτη του άντρα. Άλλα εμπλεκόμενα γονίδια συμπεριλαμβάνουν το "κληρονομούμενο" γονίδιο 1 (HPC1) του καρκίνου του προστάτη, του υποδοχέα των ανδρογόνων καθώς και του υποδοχέα της βιταμίνη D. Επίσης η ομάδα των TMPRSS2-ETS γονιδίων και ειδικότερα του TMPRSS2-ERG  ή TMPRSS2-ETV1/4 θεωρείται ότι προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. (

Fusion genes and prostate cancer. From discovery to prognosis and therapeutic perspectives" Prog. Urol. 19 (11):819,24.doi:10.1016/j.purol.2009).

Η απώλεια των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, στα αρχικά στάδια της καρκινογένεσης, έχουν εντοπισθεί στα χρωμοσώματα 8p, 10q, 13q και 16q.Η επίδραση της μετάλλαξης στο p53 στον πρώιμο καρκίνο του προστάτη (αρχικό στάδιο) είναι σχετικά χαμηλή ενώ εμφανίζεται συχνότερα όταν υπάρχουν μεταστάσεις. Ως εκ τούτου οι μεταλλάξεις του p53 εκδηλώνονται αργά όσον αφορά στην παθολογία του καρκίνου του προστάτη.
Άλλα ογκοκατασταλτικά γονίδια που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν τα PTEN και KAI1.
Έως και  το 70 τοις εκατό των ανδρών με καρκίνο του προστάτη έχουν "χάσει" ένα αντίγραφο του γονιδίου PTEN κατά την περίοδο της διάγνωσης.Επίσης αναλόγου τύπου απώλεια έχει παρατηρηθεί στην E-cadherin και στο CD44 αντίστοιχα.

Διατροφικά αίτια

Ένας μεγάλος αριθμός διατροφικών παραγόντων έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο αλλά και το επεξεργασμένο κρέας φαίνεται να παίζουν μικρό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη ενώ χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Το πράσινο τσάι πιθανώς να προσφέρει προστατευτικό ρόλο (λόγω των κατεχινών) αν και η πιο ολοκληρωμένη κλινική μελέτη που έχει διενεργηθεί ποτέ δείχνει πως δεν παρέχει προστατευτική δράση. 
(No association between green tea and prostate cancer risk in Japanese men: the Ohsaki Cohort Study". Br. J. Cancer 95 (3).

Επίσης έχουν μελετηθεί και άλλοι μέθοδοι ολιστικής προσέγγισης του θέματος με τα ίδια όμως αποτελέσματα.  
(Guide to Prostate Health: From Conventional to Holistic Therapies. Freedom Press. ISBN 1-893910-37-7).

Λαμβάνοντας πολυβιταμίνες περισσότερο από επτά φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ανάπτυξης της νόσου. Ωστόσο η έρευνα αυτή δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιες ακριβώς βιταμίνες είναι υπεύθυνες, ενώ δε θα πρέπει η ημερήσια δόση λήψης να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.
Τα συμπληρώματα του φυλλικού (φολικού) οξέος έχουν συσχετισθεί προσφάτως με την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Μία δεκαετής ερευνητική μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, κατέδειξε το γεγονός ότι οι άνδρες που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα φυλλικού οξέος του1mg είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Τέλος η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω παρέμβασης στο μεταβολισμό του φυλλικού οξέος, ενώ η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ σε συνάρτηση με τη χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε μεγαλύτερο βαθμό από τη λήψη της κάθε ουσίας χωριστά.

Ιατροφαρμακευτική σχέση

Έχει παρατηρηθεί, επίσης, η σχέση του καρκίνου του προστάτη με φαρμακευτικά σκευάσματα, ιατρικές διαδικασίες και συνθήκες, καθώς και λοιπές παθολογικές καταστάσεις.
Η χρήση των φάρμακων που μειώνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) γνωστές και ως στατίνες πιθανώς να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Η παχυσαρκία καθώς και τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη.

Ιοί

Το 2006 οι ερευνητές συσχέτισαν έναν έως τότε άγνωστο ρετροϊό τον Xenotropic MuLV-related ή XMRV με τους όγκους του προστάτη αδένα στους ανθρώπους. Ωστόσο Γερμανοί επιστήμονες δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν XMRV - ειδικά αντισώματα ή XMRV - ειδικές ακολουθίες νουκλεϊκού οξέος σε δείγματα καρκίνου του προστάτη.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζητήστε από τις πιο κάτω ετικέτες το θέμα που σας ενδιαφέρει

Αιματουρία Αιμάτωμα όρχεος που εκδηλώνεται με ανώδυνη διόγκωση οσχέου αιτία ακράτεια ούρων Ακράτεια των ούρων στη γυναίκα ανατομία ανατομία νεφρού ανδρική ορμόνη Ανδρικό Γεννητικό Σύστημα Ανδρολόγος Ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη αντρική υπογονιμότητα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ αποκατάσταση της κιρσοκήλης Απώλεια ούρων Αφαίρεση του προστάτη αδένα με τη χρήση laser Αφαίρεση του προστάτη αδένα με laser βασικά στοιχεία ανατομίας βιοχημικής και ανοσολογικής αίματος βότανα βραχύς χαλινός πέους αποκατάσταση Γενικά συμπεράσματα στον ουρολογικό καρκίνο Γενική εξέταση ούρων Γυναικολογική Ουρολογία Δακτυλική εξέταση στον προστάτη αδένα διάγνωση και λύσεις Διαταραχές εκσπερμάτισης Διαταραχές της ούρησης διατροφή Διαχείριση του καρκίνου του προστάτη διόγκωση προστάτη Διορθικό υπερηχογράφημα και αντιμετώπιση της προστατίτιδας Διορθικό υπερηχογράφημα στον προστάτη αδένα Διουρηθρική εκτομή θηλώματος ουροδόχου κύστης (TURBT) δυσουρία Ειδικό προστατικό αντιγόνο Ενδείξεις αποκατάστασης της κιρσοκήλης Ενδοπεϊκή ένεση – Trimix και Στυτική Δυσλειτουργία Η αντρική ουρήθρα Η Γυναικεία Ουρήθρα Η δακτυλική εξέταση στον καρκίνο του προστάτη Η διαγνωστική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας Η Δυσλειτουργία της Στύσης Θεραπεύεται Η προστατίτιδα θεραπεία και στύση θεραπεία συμπτωμάτων και αντιμετώπιση Θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη αδένα Ιστορική αναδρομή στη θεραπεία καρκίνου του προστάτη Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη Κάπνισμα και Τσιγάρο Καρκίνος προστάτη Καρκίνος προστάτη και διορθικό Doppler Καρκίνος του προστάτη αδένα Καρκίνος του προστάτη και Ουρολογική προσέγγιση κιρσοκήλη Κιρσοκήλη και ανδρική υπογονιμότητα Κιρσοκήλη και κινητικότητα σπέρματος Κιρσοκήλη και προτιμώμενες τεχνικές αντιμετώπισης Κιρσοκήλη και υπογονιμότητα Κονδυλώματα Κονδυλώματα γεννητικά και ιός HPV κυστίτιδα Κωλικός νεφρού Μεγέθυνση πέους και χειρουργική αποκατάσταση Μηχανισμός φυσιολογικής ούρησης Μια υγιής σεξουαλική ζωή: 10 λόγοι για να κάνουμε έρωτα Νόσο Peyronie Νόσος Peyronie Νόσος Peyronie αιτιοπαθογένεια θεραπεία νυκτουρία ο νεφρός και η ανατομία του Ο πεταλοειδής νεφρός Ο προληπτικός έλεγχος στον καρκίνο του προστάτη Ο προσδιορισμός της αγγειακής ανεπάρκειας ως αιτίου στυτικής δυσλειτουργίας με τη βοήθεια του έγχρωμου Doppler Ο προστάτης αδένας και χειρουργική αποκατάσταση Οι νεφροί Οι όγκοι των όρχεων Οι Ουρολοιμώξεις Οι Ουρολοιμώξεις Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία Κιρσοκήλη και υπογονιμότητα Θέλετε να μείνετε έγκυος Όρχεις και επιδιδυμίδες Ουρητήρες ανατομία Ουροδόχος κύστη ανατομία Ουρολογία και Ανδρολογία Ουρολογικά και Ανδρολογικά θέματα: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ουρολοιμώξεις Ουροποιητικό σύστημα Παθολογική Ανατομική παρουσίαση μίας περίπτωσης Πέος μέγεθος και κοινωνία Περιτομή και σεξουαλική ζωή Πέτρος Θάνος χειρουργός Ουρολόγος Πρόληψη και διατροφή στον καρκίνο του προστάτη προστατεκτομή και στυτική δυσλειτουργία Προστάτης αδένας Προστάτης αδένας ανατομία Προστατίτιδα Προστατίτιδα και διορθικό έγχρωμο Doppler Προστατίτιδα φωτογραφίες Πρόωρη εκσπερμάτιση και προστατίτιδα σεξ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σεξ Στύση και στυτική δυσλειτουργία Στυτική δυσλειτουργία αίτια και θεραπεία Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία Συμπτώματα και αίτια στον καρκίνο του προστάτη συμπτώματα και στυτική δυσλειτουργία συχνουρία ΣΧΟΛΙΑ Τεστοστερόνη Τεχνική πτύχωσης Τι είναι Καρκίνος Το Διαδικτυακό Σεξ Το ουροποιητικό σύστημα Το πέος και το όσχεο Το σύστημα βαθμολόγησης Gleason Υπερπλασία προστάτη Υπερπλασία προστάτη αδένα Υπογονιμότητα υπογονιμότητα και στυτική δυσλειτουργία φίμωση φίμωση πέους Φοιτήτριες κάνουν σεξ με ασθενείς τους Φυσιολογία της στύσης Φυσιολογικές τιμές μικροβιολογικών εξετάσεων γενικής Φωτογραφίες κονδυλωμάτων χαλινός χειρουργική αντιμετώπιση Χειρουργική θεραπεία καρκίνου του προστάτη χειρουργική τεχνική Nesbit χλαμύδια Χριστίνα Νικολαΐδου Ειδικός Παθολογο-ανατόμος χρόνια προστατίτιδα Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία και ψυχολογικά αίτια Aκράτεια ούρων στη γυναίκα Erectile Dysfunction erection and life style H Διαγνωστική προσέγγιση στον καρκίνο του προστάτη libido peritomi sto peos PSA Sweet Life Tα 13 Βασικά Στοιχεία του Σεξ treatment in erectile dysfunction