Γράφει ο Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος
Σιγμοειδής νεφρός : Σπάνια ανωμαλία. Οι δύο νεφροί συνδέονται όπως στην εικόνα 2 . Κατά τη χειρουργική αποκατάσταση τέμνεται το σημείο της επαφής. Οι νεφροί αυτοί είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Λαμδοειδής νεφρός : Δίκην λάμδα, εικόνα 3
Γαλεττοειδής νεφρός : Δίκην γαλέττας, εικόνα 4
Θεραπεία : Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα , αφήνουμε την κατάσταση ως έχει. Επί επιπλοκών εκτελείται χειρουργική αποκόλληση των δύο νεφρών διενεργώντας τομή στη γέφυρα.
Η συγγενής αυτή ανωμαλία του ουροποιογεννητικού συστήματος
λαμβάνει χώρα μεταξύ 4ης - 8ης εμβρυϊκής εβδομάδος και συνίσταται στην
ένωση των δύο πόλων των νεφρών , έμπροσθεν της σπονδυλικής στήλης
συνεπεία ύπαρξης ινώδους ταινίας ή νεφρικού παρεγχύματος. Η γνώση της γέφυρας αυτής είναι απαραίτητη κατά την χειρουργική επέμβαση.
Αν η ένωση αφορά τους κάτω πόλους , σχηματίζεται πεταλοειδής νεφρός με το κυρτό προς τα κάτω σε αναλογία 90% των περιπτώσεων. Αν τα ημιμόρια είναι συμμετρικά προς την σπονδυλική στήλη μιλάμε περί συμμετρικού πεταλοειδή νεφρό. Οι πύελοι των νεφρών είναι στραμμένοι προς τα πρόσω , η αγγείωση είναι ανώμαλη , οι ουρητήρες
ακολουθούν πορεία εκ των έσω προς τα έξω , είναι βραχύτεροι του
φυσιολογικού , εφιππεύουν στην πρόσθια επιφάνεια και προκαλούν
αποχετευτικές ανωμαλίες λόγω της πίεσης. Πιθανώς να υπάρχουν και
υπεράριθμα αγγεία προκαλώντας και αυτά πίεση και στάση.
Συμπτώματα : Άνευ επιπλοκής , δεν υπάρχουν συμπτώματα. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο Rowsing το οποίο συνίσταται στην πρόκληση άλγους , πόνου , στην μεσότητα της κοιλιάς με σύγχρονη υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης.
Διάγνωση : Τίθεται με την ακτινογραφία, ΝΟΚ, και την πυελογραφία. Στα αδύνατα άτομα μπορεί να ψηλαφηθεί ακόμα και η γέφυρα που συνδέει τους δύο νεφρούς. Τρίγωνο Euttierez.
Θεραπεία : Επί φυσιολογικής λειτουργίας δεν προβαίνουμε σε καμία ιατρική πράξη. Εφ’ όσον υπάρχουν επιπλοκές η επέμβαση είναι χειρουργική με σκοπό τη διατομή του ισθμού ή ανάλογα την περίπτωση.
Το πυελονεφρικό τρίγωνο σε φυσιολογικούς νεφρούς έχει γωνία 90ο, εικόνα 1.