Γράφει ο Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος Χειρουργός Ουρολόγος
Laser στον προστάτη | PLAYBOY |
- Η φαρμακευτική θεραπεία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις με ήπια συνήθως ενοχλήματα, κυρίως συχνουρίας, επιτακτικής ούρησης και ήπιας δυσουρίας .Επίσης εφαρμόζεται σε ασθενείς με βαρύτερα ενοχλήματα που δε θέλουν ή δεν μπορούν, για άλλους λόγους να χειρουργηθούν ή θέλουν να αναβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα την εγχείρηση.
Η χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος είναι καθημερινή ενώ τα αποτελέσματα , ανάλογα την κάθε περίπτωση ,διαφαίνονται συνήθως μετά από έξι μήνες ενώ η χορήγηση θα πρέπει να είναι συνεχής και χρόνια.
- Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται στους ασθενείς με έντονα υποκειμενικά ενοχλήματα ή με ηπιότερα, αλλά ενοχλητικά ,καθώς επίσης και στις περιπτώσεις εκείνες που ο όγκος του αδένα δε θα επέτρεπε ικανοποιητικά αναμενόμενα φαρμακευτικά αποτελέσματα. Επίσης η επέμβαση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υποχωρούν τα συμπτώματα με τη φαρμακευτική θεραπεία καθώς και σε άνδρες με αντικειμενικά ευρήματα όπως συχνές υποτροπές ουρολοιμώξεων, υπολειπόμενο ούρων, λιθίαση της κύστης, επιπτώσεις στη μορφολογία και τη λειτουργία του μέσου και ανώτερου ουροποιητικού. Η χειρουργική θεραπεία απαλλάσσει οριστικά από το αποφρακτικό αίτιο και κατ’ επέκταση από τα συμπτώματα.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική θεραπεία χωρίζεται σε δύο τρόπους παρέμβασης ανάλογα τη διαδικασία προσέγγισης του οργάνου. Έτσι, λοιπόν, αναφέρεται η ανοικτή προστατεκτομή, με οπισθοηβική (Millin) ή διακυστική προσπέλαση και η διουρηθρική προστατεκτομή , με διουρηθρική τμηματική αφαίρεση του προστάτη υπό τη χορήγηση ηλεκτρισμού ή με διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη μέσω θερμικής καταστροφής υπό τη χορήγηση ηλεκτρισμού ή με τη χρήση της ακτίνας Laser.
Laser προστατεκτομή
Πέρα από τη θεραπεία με χειρουργική αποκατάσταση και τη διουρηθρική προστατεκτομή, οι πιο πολυσυζητημένες τεχνικές εφαρμογές στον προστάτη είναι αυτές με τη χρήση laser και έχουν εμφανιστεί στην ουρολογία τα τελευταία 10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με τη συμμετοχή των YAG. Μια παρόμοια τεχνική που ονομάζεται «φωτοεπιλεκτική εξάτμιση» με τη χρήση του PVP ή των GreenLight λέιζερ εικ.3 έχει εμφανιστεί πολύ πρόσφατα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η τεχνική έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 400.000 ασθενείς παγκοσμίως με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο ουρολόγος είναι εκείνος που κατόπιν εξέτασης θα συστήσει τη σωστότερη επιλογή αντιμετώπισης.
Η επέμβαση διενεργείται διουρηθρικά και η φωτεινή δέσμη laser (spot) κατευθύνεται με τη μέγιστη ακρίβεια στον προστάτη προκαλώντας θερμική καταστροφή και εξάχνωση του αδένα. Στόχος της θεραπείας είναι να προκαλέσει ιστική αφαίρεση με την τεχνική της συρρίκνωσης-εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι ο άντρας να ανακουφιστεί οριστικά από τα συμπτώματα.
Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα, ενώ μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του τις επόμενες ημέρες. Η μέθοδος είναι αναίμακτη, χωρίς δηλαδή απώλεια αίματος, ενώ τα αποτελέσματα βελτίωσης είναι άμεσα. Συνήθως μετά την επέμβαση τοποθετείται καθετήρας για λίγες μόνο ώρες, ενώ ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα.