Σελίδες

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Προστάτης αδένας

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος  
             Χειρουργός Ουρολόγος

 

Ο προστάτης είναι ένας αδένας με εξωκρινή λειτουργία έχει το μέγεθος ενός καρυδιού και βρίσκεται στο έδαφος της ελάσσονος πυέλου. Προίσταται της ουροδόχου κύστεως γι' αυτό και ονομάζεται προστάτης. Είναι ένα αδενοινομυώδες όργανο αποτελούμενο από αδενοκυψέλες.Δια του προστάτη αδένα διελαύνει η ουρήθρα , προστατική ουρήθρα ,ενώ περίπου στη μεσότητα αυτής διακρίνεται το σπερματικό λοφίδιο , verum montanum, από το οποίο εξέρχεται το σπέρμα κατά τη φάση της εκσπερμάτισης.
Κατά τον Mc Neal ο προστάτης αδένας αποτελείται από τρεις βασικές ζώνες την περιφερική η οποία αποτελεί το 70% του όγκου του οργάνου , την κεντρική η οποία αποτελεί το 20% του όγκου του προστάτη και τέλος την μεταβατική ζώνη η οποία αποτελεί το 5% του όγκου του προστάτη.
 Πράσινο : Περιφερική ζώνη
 Κίτρινο : Μεταβατική ζώνη
 Ροζ : Κεντρική ζώνη 

Ως αδένας με εξωκρινή λειτουργία είναι ορμονοεξαρτώμενος και υπόκειται στην επίδραση ανδρογόνων.Η ελεύθερα κυκλοφορούσα τεστοστερόνη εισέρχεται στο προστατικό κύτταρο και κατά 90% μετατρέπεται στην κυτταρική μεμβράνη και το κυτταρόπλασμα,με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α-αναγωγάση σε διυδροτεστοστερόνη.Η μορφή αυτής της τεστοστερόνης συνδέεται με έναν υποδοχέα και εισέρχεται στον πυρήνα όπου το σύμπλεγμα διυδροτεστοστερόνης-υποδοχέας συνδέεται με έναν άλλον υποδοχέα προκαλώντας έτσι το σχηματισμό m-RNA ,οι οποίοι παραγγέλουν τη σύνθεση πρωτεινών αφενός και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό αφετέρου.