Σελίδες

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αφαίρεση του προστάτη αδένα με laser

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος
                Χειρουργός Ουρολόγος
Laser στον προστάτη |  PLAYBOY

Η διουρηθρική θερμοθεραπεία μικροκυμάτων (TUMT) και η διουρηθρική  προστατεκτομή Needle Ablation (TUNA) αποτελούν δύο τεχνικές οι οποίες βασίζονται στην παροχή ενέργειας, θερμότητας και μέσω αυτής της τεχνικής αφαιρείται ο προστάτης αδένας.
Στόχος της θεραπείας είναι να προκαλέσει ιστική  αφαίρεση με την τεχνική της συρρίκνωσης, εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι λοιπόν ο άνδρας απαλάσσεται από τα συμπτώματα.
Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα.
Νεότερες τεχνικές εφαρμογές προστατεκτομής, όπως είναι το λέιζερ, έχουν εμφανιστεί στην Ουρολογία τα τελευταία 5-10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με την συμμετοχή των YAG.

Μία παρόμοια τεχνική που ονομάζεται φωτοεπιλεκτική εξάτμιση ή απλούστερα εξάχνωση του προστάτη με την χρήση του PVP ή των GreenLight λέιζερ έχουν εμφανιστεί πολύ πρόσφατα κι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Επίσης μία ακόμη εφαρμογή  της χρήσης Laser στον προστάτη (HoLAP) έχει επίσης όλο και μεγαλύτερης αποδοχής σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του Laser Enucleation (HoLEP) αποτελεί άλλη μία καινοτομία στην αφαίρεση του προστάτη αδένα συνήθως σε μεγαλύτερους σε όγκο προστάτες όπου θα έπρεπε ο Ουρολόγος να προβεί σε ανοικτή προστατεκτομή.