Γράφει ο Δρ.Πέτρος Θάνος, Χειρουργός Ουρολόγος
Συνήθεις διαταραχές ούρησης και αντιμετώπιση
Θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στις πιο συνηθισμένες διαταραχές της ούρησης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε αλλά και να μπορούμε να το εκφράσουμε και σωστά.
Η συχνουρία η ούρηση σε συχνότερα από το φυσιολογικό χρονικά διαστήματα, διακρίνεται σε ημερήσια και νυκτερινή, ανάλογα με το πότε εκδηλώνεται , ενώ μπορεί να εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, να είναι δηλαδή ημερήσια και νυκτερινή.
Η δυσουρία, η δυσκολία στην έξοδο των ούρων από την κύστη, μπορεί να εμφανίζεται στην αρχή της ούρησης, με τη μορφή της καθυστερημένης έναρξης της ούρησης ή στη διάρκεια της ούρησης, με τη μορφή των συχνών διακοπών της εξόδου των ούρων, που χαρακτηρίζουν την διακοπτόμενη ή διακεκομένη ούρηση. Όλα αυτά συμβάλλουν στη παράταση της διάρκειας της ούρησης , η παρατεταμένη ούρηση.
Η επίσχεση των ούρων, η αδυναμία εξόδου των ούρων από την κύστη, όταν εμφανίζεται ξαφνικά χαρακτηρίζεται ως οξεία, ενώ όταν υπάρχει αδυναμία πλήρους κένωσης της κύστης και μετά από κάθε ούρηση παραμένουν ούρα σ’ αυτήν, έχουμε τη διαταραχή της χρόνιας επίσχεσης των ούρων. Στην πρώτη περίππτωση η επίσχεση είναι τέλεια και πλήρης, ενώ στη δεύτερη, όπου δεν ολοκληρώνεται η κένωση της κύστης, η επίσχεση των ούρων είναι ατελής. Χαρακτηριστικό της χρόνιας και ατελούς επίσχεσης των ούρων το υπολοιπόμενο ποσό των ούρων, το υπόλειμμα ή residualστην ξένη βιβλιογραφία.
Ακράτεια ούρων
Η ακράτεια των ούρων εικ.2, που στις αποφράξεις έχει τη μορφή της ακράτειας ή της ούρησης από υπερπλήρωση, είναι μία πολύ συχνή διαταραχή της εκδήλωσης διαφόρων ουρολογικών παθήσεων, με πολλές μορφές όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στη νυκτερινή ακράτεια των παιδιών, τη διαταραχή της ούρησης που χαρακτηρίζεται ως ενούρηση και είναι η ακούσια απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου σε παιδιά μεγαλύτερα των 5 χρόνων. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, που οφείλεται στη παράταση της ανωριμότητας του Νευρικού Συστήματος για τον έλεγχο της ούρησης και σε δευτεροπαθή, που αποτελεί εκδήλωση κάποιας άλλης νόσου, την οποία πρέπει να αναζητεί ο ειδικός γιατρός.
Ανάλογα την περίπτωση και φυσικά μετά από την σωστή διερεύνηση, μπορεί ο ειδικός ιατρός ν’ αντιμετωπίσει σωστά την πάθηση. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση
Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Ο φόβος εξορμάται συνήθως από την ημιμάθεια , το ψέμα και φυσικά την κακή πληροφόρηση.